Hemma efter dubbelderby i Stockholm

Det ser tungt ut för Djurgården nu!

Då vädret tillät var inbjudande enligt prognoserna till helgen, bestämde jag mig tillsammans med två polare, att åka ner till Stockholm. Vi utnyttja möjligheten att besöka 2 derbyn på lika många dagar.

AIK-Brommapojkarna 2-1
Igår såg vi ett bra Brommapojkarna som var bättre än AIK, men gnagarna har verkligen den där extra turen som behövs för att vara med i guldstriden. Matchen vändes i andra halvleks slutskede efter en onödig straff, samt ett olyckligt ingripande av BP:s målvakt Nordfeldt. Istället för en rättvis 1-0 seger till BP, hakade AIK på i guldstriden genom en 2-1 seger.

Vi satt på Råsundas östra läktare och fick under hela matchen höra stora suckar över AIK:s spel som inte alls fungerade fulländat. BP gjorde det bra med Pablo Pinones Arce ensam på topp, som hela tiden slet. Det var helt logiskt när Filip Haglund gjorde 1-0 för bortalaget, då BP redan hade haft många bra målchanser. Sedan får AIK en straff som känns onödig, efter hands på Mikkel Jensen och Marcus Jonsson kvitterar. Obolos 2-1 i slutskedet gjorde förstås att frustrationen på läktaren byttes ut till en stor glädje och gnagarna kunde promenera hem med ytterligare en seger.

I övrigt kan jag konstatera att när man ifrån läktarplats ser Ivan Obolo spela fotboll, då ser man en spelare som håller ett snäpp högre klass än alla andra. Hans löpningar och skarvningar visar pro på en fin spelförståelse som personifierar bra fotbollsspelare.

Djurgården-Hammarby 0-1
Idag var det en riktigt ångestladdad match vi fick se mellan Djurgården och Hammarby. Matchen börjades med att Djurgården visade på ett lugnt spel och man var klart bättre än Hammarby. Sedan fick vi se pro på varför det inte är Djurgårdens år i år. Först lyckas Markus Johannesson styra in bollen i eget mål på en frispark och lite senare nekades Djurgården en straff, vilken var ruggigt lik den situationen som AIK fick straff på dagen tidigare. Pausresultatet 1-0 till Hammarby var inte rättvist.

I andra halvlek är Djurgården mycket bleka. Ingenting händer och det görs mängder av misstag av blåränderna. Hammarby å sin sida stänger till bättre med Nathan Paulse som gör ett fint jobb framför sin backlinje. Resultatet 0-1 står sig tiden ut och det innebär att krisläget förvärras i DIF medan Hammarby får lite arbetsro.

I Djurgården tycker jag endast Jan Tauer får godkännt. Han kämpar och sliter bra på sin vänsterkant samtidigt som han är en av få som vårdar sitt passningsspel idag. Dan Burlin gör också ett intressant inhopp och kan förhoppningsvis vara till hjälp under resten av serien.

Matchen i sig var ingen höjdare. Det syns att det var 2 bottenlag som drabbade samman och inget lag var egentligen värda segern. Det ser allt mer ut som vi får en allsvenska med högst 2 Stockholmslag nästa år.

I övrigt tycker jag det är pinsamt att endast drygt 15 000 åskådare letar sig till en sådant viktigt derby. Dessa lagen är i desperat behov av stöttning av sina fans för att både ekonomiskt och sportsligt klara sig.